Jos uskoo tuulivoiman terveyshaittoihin, saa todennäköisesti oireita

Helsingin Sanomat käsittelivät Tiede-osiossaan tuulivoimaloiden aiheuttavasta infraäänen haittavaikutuksista käytävää keskustelua. Toimittaja Mari Heikkilä totesi, että tieteellisen tutkimuksen valossa ei voida todeta tuulivoimaloista lähtevän infraäänen aiheuttavan terveydellisiä haittoja ihmisille – ei myöskään lepakoiden räjähtelyä. Sen sijaan se, että ihminen uskoo tuulivoimaloiden aiheuttavan terveyshaittoja, hän stressaantuu, ahdistuu ja saa oireita.

Artikkelissa käsitellään tuulivoiman mustamaalaamisen tähtäävän kampanjan alkua vuonna 2009, jonka jälkeen vastustus tuulivoimaloita kohtaan on lisääntynyt merkittävästi. Asenne onkin ratkaiseva tekijä myös tuulivoiman haittavaikutusten kokemisessa, tuulivoimalan haittavaikutuksia saatettiin tutkimusten mukaan kokea jopa silloin, kun voimala ei ollut edes käynnissä.

Lue lisää
 

 

MTV Uutiset: Tuulivoimayhtiöt luottavat tuulivoiman kilpailukykyyn

MTV:n iltauutisissa käsiteltiin tuulivoima-alan näkemyksiä alan kehityksestä Suomessa. Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen kertoi, että tuulivoima on kilpailukykyistä ja siihen pystytään investoimaan markkinaehtoisesti siinä vaiheessa, kun sähkön hintakuilu tasoittuu ja sähkön hinta nousee 50 euroon terawattitunnilta. Savolainen kommentoi myös hallituksen esitystä, jossa syöttötariffin määräksi esitettiin 2 terawattituntia.

Savolainen puoltaa hallituksen esitykseen perustuvaa puolueetonta tutkimusta tuulivoimaloiden terveyshaitoista, mutta huomauttaa, että tutkimustietoa aiheesta on jo valtavasti.

Katso uutinen Katsomosta

 

Kauppalehti: Tuulivoimassa alkaa nyt kova kilpailu

Kauppalehti haastatteli Voimaa Tuulesta -ryhmän puhemiestä ja Megatuulen hallituksen puheenjohtajaa Seppo Savolaista ja kirjoitti 29.11. tuulivoima-alan tyytyväisyydestä hallituksen esitykseen uusiutuvien tuotantotuelle 2018-2020, vaikka syöttötariffin pienuutta harmitellaankin. Uuden tukimallin uskotaan tuovan alalle kovaa kilpailua.

- Totta kai tulee kova kilpailu. Vain timantit pärjäävät kolmen vuoden aikana. Uskon, että kehitteillä olevat hankkeet viedään loppuun, mutta osa toimijoista joutuu vähentämään tai lopettamaan investointeja”, sanoo Savolainen.

Syöttötariffin puolesta puhuvat myös tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen sekä taloustieteen professori Matti Liski Aalto-yliopistosta.

Lue lisää

TM tutustui: tuulivoimalan rakentaminen, toiminta ja talous

Tekniikan maailman toimittaja Vesa Tompuri tutustui Jokioisten tuulivoimalan konehuoneeseen ja haastatteli Megatuulen hallituksen puheenjohtajaa Seppo Savolaista. Tompuri avaa artikkelissa lukijoille tekniikan kehityksen tuomaa tehokkuutta tuulivoimatuotannossa sekä kuvaa laajasti tuulivoimalan haastavia rakennusvaiheita. Artikkelissa käsitellään myös valtion tukiuudistusta tuulivoiman tuotannolle.

Kainalotekstissä kerrotaan Työterveyslaitoksen tammikuun asukastutkimuksesta, jonka tuloksissa ilmeni muun muassa se, että kaksi kolmesta suhtautuu tuulivoimaan positiivisesti.

Lue lisää

(vaatii rekisteröitymisen)

"Suomen pitäisi satsata aurinkoon ja tuuleen"

Sitran johtaja Mari Pantsar sanoo Kauppalehdelle, että Suomen pitäisi satsata aurinko- ja tuulienergiaan, sillä ne tulevat kokonaisuutena halvemmiksi yhteiskunnalle. Pantsar vetoaa Fortumin keräämiin hintaennusteisiin, joiden mukaan tuuli- ja aurinkoenergia ovat halpoja energiamuotoja jopa Pohjoismaissa vuonna 2030. ”Lisäksi pitäisi kehittää uusiutuvan energian ratkaisuja, joilla on vientipotentiaalia,” Pantsar toteaa. Voimaa Tuulesta -koalitio tukee Pantsarin ajatuksia.

Lue lisää 

Maakunnissa mahdollisuuksia alueelliselle energiantuotannolle

Voimaa Tuulesta -koalitio järjesti yhteistyössä Vapo Oy:n kanssa Tuulta ja turvetta – molempia tarvitaan -seminaarin Keskustan puoluekokouksessa Seinäjoella. Asiantuntijoina paneelissa olivat kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.), joka toimii myös eduskunnan energiaremonttiryhmän varapuheenjohtajana, Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen Voimaa Tuulesta -koalitiosta sekä toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny Vaposta. Tilaisuudessa pohdittiin Pariisin ilmastosopimuksen vaikutuksia Suomelle, energiamurroksen mahdollisuuksia maakuntien kannalta ja tuulivoiman sekä turvetuotannon tulevaisuutta.