Toimittaja Jenna Lempinen kirjoitti 10.12.2019 Iltalehteen tuulivoiman suosiosta Itä-Suomessa. Artikkelin mukaan investoijat ovat valmiita sijoittamaan jopa miljardeja euroja tuulivoimaan, mutta Itä-Suomessa hankkeet eivät mene läpi. Puolustusvoimat kertoo nyt syyt kielteisille päätöksille.
Noin 80 prosenttia itäsuomalaisista haluaisi rakentaa tuulivoimaa kotikuntaansa, selviää tuulivoimayhtiöiden Voimaa tuulesta -yhteenliittymän teettämästä tutkimuksesta. Kysynnästä huolimatta Itä- ja Kaakkois-Suomessa ammottaa tuulivoimaloiden tyhjiö. Syynä on Puolustusvoimien tutkajärjestelmät.
Tuulivoimayhtiö ABO Wind Oy:n toimitusjohtaja Aapo Koivuniemen mukaan tuulivoimaloiden rakentaminen Itä-Suomeen olisi erittäin tärkeää. Etenkin Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Kainuu ovat harvaan asuttua ja tuulista seutua, mikä tarkoittaa otollista sijaintia tuulivoimaloille.
Myös Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Risto Poutiainen pitää tuulivoimaloiden rakentamista Itä-Suomeen välttämättömänä. Poutiaisen mukaan kunnat ovat laajasti ilmaisseet tahtonsa tuulivoimaloiden tarpeesta. Taustalla on sekä monipuolisen energiantuotannon vahvistaminen että taloudellinen hyöty.
Voimaa tuulesta -yhteenliittymän edustaja ja Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen korostaa voimaloiden rahallista vaikutusta.
– Jos tuulivoimahankkeisiin investoidaan miljardi, siitä 300 miljoonaa suuntautuu paikalliseen rakentamiseen. Lisäksi kiinteistöverotuottoja kertyy useampi miljoona.
Koivuniemi muistuttaa, että Suomen sähköverkon kannalta kannattavaa olisi sijoittaa tuulivoimaloita eri puolille Suomea, ei vain Pohjois-Pohjanmaalle, jonne toiminta on keskittynyt. Lähihistoria on kuitenkin osoittanut, että Itä-Suomen suunnitelmat on syytä unohtaa.
– Kun Puolustusvoimat kieltää hankkeet kerta toisensa jälkeen, ei aina edes lähdetä kysymään, Koivuniemi toteaa.
Puolustusvoimat torppaa
Tuulivoimalahankkeen ensimmäinen askel on saada myönteinen lausunto rakennushankkeesta Puolustusvoimilta. Lausunnon saamiseksi arvioidaan, häiritseekö suunniteltu tuulivoimala ilmavalvontatutkia. Jos näin on, tuulivoimarakentaja teettää VTT:llä sopimuksen mukaan arvioinnin mahdollisista tutkahäiriöistä. Laskelman maksaa hakija, ja hintalapuksi voi tulla kymmeniä tuhansia euroja.
Puolustusvoimat on antanut lausunnon lähes 10 000 tuulivoimalasta. Niistä kielteisiä on noin kymmenesosa eli reilu tuhat ja myönteisiä noin 8 500. Suomessa on tällä hetkellä käytössä noin 700 tuulivoimalaa.
Puolustusvoimien pääesikunnan insinööri Jussi Karhilan mukaan tuulivoimalat voivat häiritä tutkavalvontaa. Tuulivoimaloista aiheutuu tutkille varjostusvaikutus, joka lyhentää niiden kantamaa ja muodostaa katveita. Lisäksi aiheutuu voimakas välähdysvaikutus. Ne myös häiritsevät maalinhavaitsemiskykyä ja tutkiin voi syntyä virheilmaisuja tai -seurantoja.
– Puolustusvoimat ei tietenkään vastusta tuulivoimarakentamista. Puolustusvoimat kuitenkin vastaa laissa sille annetusta aluevalvonnasta ja alueidensa koskemattomuudesta, jota ei tuulivoimarakentaminen saa haitata, Karhila sanoo.
Puolustusvoimat ei anna alueellisesti kielteisiä lausuntoja, vaan arvioi jokaisen jokaisen tuulivoimalan häiriövaikutuksen erikseen. Tuulivoimaloiden rakennuspäätökseen vaikuttavat voimaloiden kokonaiskorkeus, lukumäärä ja etäisyys tutkasta.
Tapaus Pohjois-Karjala
Puolustusvoimat olisi halunnut poistaa Pohjois-Karjalan maakuntakaavasta 12 tuulivoimapuistoa viime kevään luonnosvaiheessa. Karhilan mukaan kiellon perusteena on tuulivoimalapuistojen sijainti. Niistä olisi aiheutunut Puolustusvoimien sensoreille huomattavia haittoja.
– Jo suunnitteluvaiheessa Pohjois-Karjalan tuulipuistoja olisi pitänyt vastustaa, ettei väärää kuvaa rakentamismahdollisuuksista olisi muodostunut, Karhila kommentoi.
Vastustuksesta huolimatta maakuntajohtaja Poutiaisen mukaan maakuntakaavassa on tarpeen säilyttää tuulipuistovaraukset.
– Olemme keskustelleet maakuntakaavan tuulivoimapuistoille varatusta alueesta, ja haluamme sen säilyvän. Toivommekin voimaloiden rakentamiselle Puolustusvoimien ymmärrystä ja hyväksyntää, Poutainen painottaa.
Ratkaisua ehdotettu
Koivuniemen mukaan aiheesta on väännetty Puolustusvoimien kanssa jo pitkään. Hänen mukaansa ratkaisu tuulivoimaloiden aiheuttamiin häiriöihin tutkavalvonnassa on käytännössä jo keksitty.
– Yksinkertaisin ratkaisu on sijoittaa tutkat uudelleen niin, ettei voimaloista ole niille haittaa, Koivuniemi kertoo.
Puolustusvoimat tyrmää ajatuksen. Karhilan mukaan tutkien uudelleensijoittelu voisi aiheuttaa jo myönteisen lausunnon saaneiden tuulivoimaloiden rakennuskiellon, koska haitta kohdistuisikin nyt näiden aiheuttamiin haittavaikutuksiin.
– Jos sijoitetaan uusia tutkia, aiheutuu niistä edelleen lisää haittavaikutuksia ja katve-alueita. Meille on verorahoilla rakennettu hyvä ja toimiva valvontajärjestelmä, Karhila perustelee.
Suomessa on myös voimassa kompensaatiolaki, jonka perusteella tuulivoimayhtiöt maksavat Puolustusvoimille uuden tutkakaluston hankkimisesta, jolloin tuulivoimalasta ei ole haittaa ilmavalvonnalle.
Muutama vuosi sitten Raahessa torpatut tuulivoimasuunnitelmat onnistuivat kompensaatiolain ansiosta. Halvasta lystistä ei ole kyse, sillä kompensaatiomaksu on noin 50 000 euroa voimalaa kohden.
– Kaikkia Suomen alueita kohdellaan yhdenvertaisesti. Tuulivoimaloista aiheutuvat häiriöt ovat samanlaiset riippumatta alueesta, Karhila lisää.
Tuulivoimasta investointipankki
Suomen energiantuotanto on käynyt läpi merkittävän muutoksen. Savolaisen mukaan tavoitteena on, että muutamien vuosien kuluttua jopa puolet Suomen sähköstä tuotettaisiin tuulivoimalla.
Myös kansalaiset puoltavat eniten tuuli- sekä aurinkovoiman käyttöä, Voimaa tuulesta -tutkimuksesta selviää.
– Uskon, että Puolustusvoimat taipuu, kun he ymmärtävät tuulivoiman tarpeen. Tilanne vaatii neutraalin kolmannen osapuolen mukaan sovittelijana, jotta saadaan kaikkien kannalta toimiva ratkaisu, Savolainen kertoo.
Koivuniemen mukaan tuulivoima on yksi maailman nopeiten investointeja keräävistä energiantuotantomuodoista. Uusiutuva energiantuotanto on syrjäyttänyt esimerkiksi hiilivoiman, jonka tuotanto on Suomessa lopetettu kokonaan.
Suomessa toimivat tuulivoimayhtiöt ovatkin valmiita investoimaan yli 4 miljardia uuteen tuulivoimaan Suomessa. Koivuniemen mukaan valtio ei käytännössä tue tuulivoimatuotantoa, joten investoijat ovat arvokkaita.
– Tuulivoima on kustannustehokkain tapa tuottaa sähköä sekä täysin uusiutuvaa energiaa, hän painottaa.
Investoijien tähtäimessä ovat erityisesti Pohjoismaat, sillä Keski-Euroopassa tiheä asutus ja lentoliikenne häiritsevät tuulivoimaloiden rakentamista. Koivuniemi ennustaa, että tuulivoimasta voi kehittyä myös vientituote Suomelle. Ensin tarvitaan kuitenkin Puolustusvoimilta myönnytys.
– Jos Suomessa ei anneta lupia tuulivoimaloiden rakentamiseen, investoinnit todennäköisesti kohdistuvat muualle, Koivuniemi pohtii.
Lue artikkeli täältä