Kansalaiset haluavat lisää aurinko- ja tuulivoimaa

Toimittaja Matti Kankare kirjoitti 2.12.2019 Talouselämään ja Kauppalehteen Voimaa Tuulesta -yhteenliittymän teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset suosivat sähkön tuotannossa erityisesti uusiutuvia tuotantotapoja ja erityisesti itäsuomalaiset toivovat lisää tuulivoimaa.

Kyselyn mukaan vain joka neljäs suomalainen tietää, että Suomessa on kannattavaa tuottaa tuulivoimaa tällä hetkellä ilman valtion tukia.

Suomalaisista 87 prosenttia haluaa lisätä aurinkovoiman ja 79 prosenttia tuulivoiman tuotantoa Suomessa. Energialähteistä eniten suomalaiset vastustivat öljyä (80 %), kivihiiltä (78 %), turvetta (62 %) ja ydinvoimaa (48 %).

”Suomalaiset haluavat selkeästi siirtymän fossiilisista energialähteistä uusiutuviin lähteisiin. Tuulivoiman suosio näkyy myös tuulivoimarakentamisessa, sillä kesän 2018 jälkeen on alkanut yli 350 tuulivoimalan rakentaminen Suomessa. Tuulivoiman osuus sähköntuotannosta tuplaantuu nykyisestä noin 10 prosentista noin 20 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä, kertoo Voimaa Tuulesta -yhteenliittymän edustaja Seppo Savolainen.

Ydinvoiman kannatus laskussa

Kankareen mukaan mielenkiintoista kyselyssä on erityisesti ydinvoiman saama kannatus. Kyselyssä ihmisiltä kysyttiin mitä seuraavista sähköntuotannon muodoista haluaisit lisätä Suomessa?

Ydinvoimaa halusi lisätä 34 prosenttia vastaajista ja sitä ei halunnut lisätä 48 prosenttia vastaajista. 18 prosenttia vastaajista ei osannut tai halunnut ottaa asiaan kantaa.

Energiateollisuuden viime keväänä toteuttamassa ydinvoiman kannatuksen kehityskyselyssä prosentit ovat aivan toiset. Kysymys on toki hieman erilainen: Millainen on yleissuhtautumisenne ydinvoimaan energianlähteenä Suomen oloissa?

Myönteiseksi asiaa kuvasi viime huhtikuussa julkaistussa kyselyssä 49 prosenttia vastaajista ja kielteiseksi 15 prosenttia vastaajista.

Ero Energiateollisuuden ja Voimaa Tuulesta -ryhmän teettämissä kyselyissä voi kuvata merkittäväksi. Kummassakin kyselyssä otanta on ollut 1000 henkeä.

Voimaa Tuulesta -ryhmän kyselyssä virhemarginaali on 1,4–3,1 prosenttiyksikköä eli ero ei mahdu virhemarginaalin.

Seppo Savolainen uskoo, että tuulivoiman lisääntyminen tulee pysymään samalla tasolla jatkossakin. ”Vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet ja parhaimmillaan kaksikolmasosaa Suomen sähkönkulutuksesta tullaan tuottamaan tuulivoimalla”, Savolainen ennustaa.

Kankare luonnehtii Savolaisen ennustetta vähintään rohkeaksi, mutta jos sähkön varastointiongelmat on seuraavan kymmenen vuoden aikana saatu ratkaistua järkevästi, niin ennuste voi olla lähellä toteutumista.

Kotikuntaan halutaan aurinkoa, tuulta ja maalämpöä

Kysyttäessä, mitä sähköntuotannon muotoa haluaisit lisää kotikuntaasi, aurinkovoimaa halusi 83 prosenttia suomalaisista ja tuulivoimaa 68 prosenttia suomalaisista. Itäsuomalaisista 79 prosenttia haluaa lisätä tuulivoimatuotantoa kotikunnissaan.

”Tuulivoimatuotanto on keskittynyt Länsi-Suomeen. Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa on eniten tuulivoimaloita, jotka tuovat maakuntaan verotuloja elinkaarensa aikana 1,3 miljardia euroa. On siis hyvin luonnollista, että ilmastosyiden lisäksi itäsuomalaiset haluaisivat hyötyä enemmän tuulivoiman tuomasta työllisyydestä ja verotuotoista”, Savolainen toteaa.

Tässäkin tapauksessa ydinvoima jää kyselyssä epäsuosioon. Vain 19 prosenttia vastaajista haluaa kotikuntaansa ydinvoimalan ja peräti 62 prosenttia sanoo voimalalle kiitos ei. Kantaansa ei osaa sanoa 19 prosenttia vastaajista.

Tiukimmin ydinvoimaan suhtautui Pohjois-Suomi, jossa kotikuntaansa olisi sallinut ydinvoimalan vain 16 prosenttia vastaajista. Ehkä hieman yllättäen vesivoiman lisäämisen puolesta puhui 42 prosenttia pohjoissuomalaisista vastaajista.

Harva tietää, että tuulivoima on edullinen tapa tuottaa sähköä

”Jo vuonna 2017 Lappeenrannan teknillisen yliopiston uutta sähköntuotantoa koskevassa kustannusvertailussa maalle rakennettava tuulivoima osoittautui edullisimmaksi sähköntuotantomuodoksi. Tuulivoimateknologia ja tuulivoiman tehokkuus on kehittynyt viime vuosina, mutta se ei selkeästi ole vielä suomalaisten tiedossa”, Savolainen toteaa.

Lisäksi vain 26 prosenttia suomalaisista tiesi, että tuulivoimaa on kannattavaa tuottaa ilman valtion tukia.

”Kesän 2018 jälkeen Suomessa on julkaistu lähes 1,5 miljardin euron arvosta markkinaehtoisia tuulivoimainvestointeja. Tuulivoimaa pystytään siis rakentamaan täysin markkinaehtoisesti.”

Miten kyselytutkimus tehtiin?

Kyselyssä selvitettiin suomalaisten mielipiteitä tuulivoimasta, sähköntuotannosta sekä energiapolitiikasta. Tutkimus toteutettiin Bilendin M3 –paneelissa loka-marraskuussa 2019. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista.

Otos on iältä, sukupuolelta sekä alueellisesti kansallisesti edustava. Tutkimuksen suunnitteli Pohjoisranta BCW yhdessä Voimaa Tuulesta -yhteenliittymän kanssa.

Kyselyn virhemarginaali on 1,4–3,1 prosenttiyksikköä.

Lue lisää

 

KV