Voimaa Tuulesta -koalition tilaaman kansalaiskyselyn mukaan vain reilu puolet (57 %) suomalaisista uskoo, että tuulivoimapuistojen rakentaminen parantaa Suomen kuntien taloustilannetta. Todellisuudessa tuulivoimalla on merkittäviä positiivisia aluetalousvaikutuksia sekä työllisyyden että kuntatalouden osalta. ”Emme alana ole vielä onnistuneet viestimään tuulivoiman aluetaloudellisista vaikutuksista riittävän selkeästi”, myöntää tuulivoimayhtiöiden Voimaa Tuulesta -koalitio.
Neljän Suomessa toimivan tuulivoimayhtiön Voimaa Tuulesta -koalition tilaama kansalaiskysely toteutettiin helmi-maaliskuussa 2023 ja siinä selvitettiin suomalaisten mielipiteitä tuulivoimasta, sähköntuotannosta ja energiapolitiikasta. Kyselyn tulosten perusteella 57 % uskoi tuulivoiman rakentamisen vaikuttavan positiivisesti Suomen kuntien taloustilanteeseen, eri mieltä väitteen kanssa oli noin kolmannes suomalaisista.
”Kyselyn tulokset osoittavat, että emme ole alana onnistuneet viestimään riittävän selkeästi tuulivoiman aluetaloudellisista vaikutuksista. Moni suomalainen on yhä epätietoinen tuulivoiman taloudellisesta merkityksestä kunnille ja maakunnille. Tuulivoiman rakentamisella on kunnille huomattavia suoria talousvaikutuksia, jotka näkyvät muun muassa verotuloissa ja työvoiman tarpeessa. Tuulivoima vahvistaa merkittävästi monien kuntien taloustilannetta ja puhaltaa elinvoimaa alueille, joiden jo uskottiin hiipuvan”, sanoo Voimaa Tuulesta -koalitioon kuuluvan ABO Windin toimitusjohtaja Aapo Koivuniemi.
Paikallisosaamista hyödynnetään tuulivoimarakentamisessa erityisesti hankkeiden rakennus-, käyttö- ja kunnossapitovaiheissa.
”Tuulivoimarakentamiseen liittyy monenlaista työtä, kuten esimerkiksi maansiirto- ja kaapelointityötä, puunpoistoa ja sähkö- ja betonitöitä. Työntekijät tulevat usein lähialueelta. Lisäksi tuulivoiman rakentamisella on epäsuoria vaikutuksia, sillä työmaalla työskentelevä väki tarvitsee majapaikkoja ja aterioita”, Koivuniemi sanoo.
Esimerkiksi ABO Windin ja Infinergiesin käynnissä olevalla tuulivoimapuistotyömaalla Haapajärven Pajuperänkankaalla arviolta 85 % työntekijöistä on tullut lähialueilta Haapajärveltä, Nivalasta, Limingasta ja Ylivieskasta. Työmaalla on työskennellyt lähes 300 työntekijää rakentamistöiden eri vaiheissa.
Tuulivoima työllistää Suomessa jo tuhansia – Hautakankaan tuulivoimahankkeen kokonaistuotantovaikutus maakuntaan kymmeniä miljoonia
Erityisesti tuulivoimahankkeiden työllisyysvaikutukset ovat merkittäviä. Suomen Ympäristökeskus Syke:n tekemässä selvityksessä tutkittiin Pyhäjärvelle suunnitteilla olevan Hautakankaan tuulivoimahankkeen talous- ja työllisyysvaikutuksia keväällä 2023. Yhteensä ABO Windin ja Infinergiesin Hautakankaan hanke työllistäisi kahdessa vaiheessa 628–881 työllistä, joista 37–61 vuotuisasti. Lukuun on laskettu välittömät, pääasiassa rakennusalaan liittyvät vaikutukset sekä välilliset vaikutukset, kuten laajemmin elinkeinorakenteeseen osuva työllisyys.
Työllistämisvaikutusten ohella tuulivoima tuo kuntiin rahaa paitsi kiinteistö- ja yhteisöverojen, myös maanomistajien vuokratulojen muodossa. Esimerkiksi maankäyttökorvauksia maksetaan tyypillisesti laajemmin kuin vain tuulivoimalan sijaintikohdan maanomistajalle, jolloin tuulivoima-alueen tuotto on siis parempi kuin saman alueen tuotto metsätalouskäytössä. Samaan aikaan metsätalouskäyttöä voidaan jatkaa tuulivoimapuiston alueella entiseen tapaan puunpuisto huomioiden.
Hautakankaan hankkeen tuulivoimaloiden teho vaihtelee 6–10 megawatin välillä, ja tuulivoimalan kokoluokasta riippuen hankkeen välilliset ja välittömät kokonaistuotantovaikutukset maakuntaan olisivat ensimmäisessä vaiheessa 23,83–33,10 miljoonaa euroa, ja toisessa vaiheessa 67,16–93,28 miljoonaa euroa. Kiinteistöveroa hanke toisi Pyhäjärven kunnalle voimalakoosta riippuen ensimmäisessä vaiheessa 0,74–1,02 miljoonaa euroa ja toisessa vaiheessa 2,08–2,88 miljoonaa euroa.
Tuulivoima keskeisessä osassa teollisuuden investointien varmistamisessa
Tämänhetkisten talousvaikutusten lisäksi tuulivoima näyttelee merkittävää roolia lähitulevaisuuden mittavien teollisuuden investointien varmistamisessa ja olemassa olevien suurten työllistäjien toiminnan jatkon varmistamisessa.
”Viime aikoina uutisoitujen teollisuuden uusien jätti-investointien – kuten erilaisten vety-, akku- ja Power-to-X-hankkeiden – ehdottomana edellytyksenä on, että meillä on Suomessa tarjolla riittävästi puhdasta ja edullista energiaa. Ja tähän tuulivoima on selkeä ratkaisu”, kommentoi Energiequellen hankekehitysjohtaja Atte Lohman.
”Eikä kyse ole vain uusien teollisuuden alojen investoinneista ja työpaikoista, vaan edullinen energia ankkuroi myös nykyistä olemassa olevaa teollisuutta ja työpaikkoja Suomeen. Esimerkiksi Raahen terästehtaan kaltaiset toimijat työllistävät jo nykyisin valtavasti ihmisiä, ja niiden toiminnan jatkuvuuden kannalta puhdas ja edullinen energia on avainasemassa. Myös Euroopassa Suomen valttikortti energiassa on huomattu, ja esimerkiksi alkukeväästä Saksalais-suomalaisesta kauppakamarista kerrottiin, että Saksan energiaintensiivinen teollisuus etsii uusia paikkoja tehtailleen maan kalliin energian takia”, Lohman jatkaa.
Energiaintensiivisellä teollisuudella tarkoitetaan aloja, jotka kuluttavat paljon energiaa, kuten esimerkiksi perinteiset teräs- ja kemianteollisuus. Niiden lisäksi myös muut teollisuuden alat kärsivät Keski-Euroopan kovista energian hinnoista.
Tietoa Voimaa Tuulesta -koalitiosta:
Voimaa Tuulesta on Suomessa toimivien tuulivoimayhtiöiden yhteenliittymä, joka haluaa edistää tuulivoiman rakentamista Suomeen, ja johon kuuluvat Energiequelle Oy, ABO Wind Oy, Valorem ja Infinergies Finland Oy.
Yhtiöillä on Suomessa yhteensä toimivia ja rakenteilla olevia tuulivoimaloita 250. Valmistuessaan tuulivoimaloiden yhteenlaskettu kapasiteetti on yli 1160MW.
Yhtiöt ovat halukkaita kehittämään Suomen tuulivoima-alaa ja valmiita investoimaan yhteensä yli 7 miljardia euroa uuteen tuulivoimaan Suomessa.
Lisätietoja:
Aapo Koivuniemi
Toimitusjohtaja, ABO Wind Oy
+358 50 521 5573
aapo.koivuniemi@abo-wind.fi
Atte Lohman
Hankekehitysjohtaja, Energiequelle Oy
+358 44 721 0025
lohman@energiequelle.fi