Talvi on parasta aikaa tuulivoimalle

Viime talvena tuottoisimmat ajanjaksot ABOWindin Haapajärvellä tuulipuistossa osuivat joulu- tammikuulle. Tuulivoimalat jauhoivat useiden päivien aikana yli 80 prosentin teholla. Talvella tuulivoima on erityisen tuottoisaa, sillä kylmällä ilmalla sama tuuli tuottaa enemmän energiaa kuin lämpimällä ilmalla suuremman ilmantiheyden vuoksi.

Voimaa Tuulesta -yhtiöryhmään kuuluvan ABOWindin tuulipuiston tuotanto Haapajärveltä kertoo selvästi miten kylmä ilma ja pakkanen tehostavat tuulivoiman tuotantoa. Viime talvelta tuottoisimmat päivät löytyvät tammikuulta (13.1.) ja joulukuulta (25. ja 28.12.). Tuulivoimala tuotti kyseisten päivien aikana lähes 100 % tuotolla. 

-       Tuulivoiman tuotanto vaihtelee kausittain, mutta vastoin yleistä käsitystä, tuulivoiman parhaat tuotantokuukaudet painottuvat talvikuukausille. Tuotannon käyrä seuraa itse asiassa hyvin kulutuskäyrää, joka on kesällä alhaalla ja talvella ylhäällä. Kun katsomme ryhmämme tuulivoimatilastoja huomaamme, että tehot kasvavat merkittävästi kylmimpinä kuukausina, kertoo Seppo Savolainen, Voimaa tuulesta -yhtiöryhmästä.

Vaikka Suomen talvi on pitkä ja paikoittain kylmä, on erittäin kovien pakkasten osuus pieni. Silloinkin tuulivoimaloiden tuotanto voi olla tehokasta, vaikka läheisillä paikkakunnilla olisikin mitattu kovat pakkaset. Kylmällä ilmalla sama tuuli tuottaa enemmän energiaa kuin lämpimällä ilmalla suuremman ilmantiheyden vuoksi.

Merialueilla, rannikolla ja tuntureilla talvikuukaudet ovat Suomessa selvästi kesäkuukausia tuulisempia. Tuulen nopeus kasvaa noustessa maanpinnalta korkeammalle. VTT:n vuonna 2015 julkaiseman Suomen tuulivoimatilastot -raportin mukaan loka-maaliskuussa tuotetaankin jopa 60 prosenttia tuulisähköstä.

Samankaltaiset tulokset on saatu länsinaapurin Ruotsin tuulivoimatuotannosta. Svensk Energin tekemän selvityksen mukaan tuulivoiman tuotanto nousee huippuunsa syyskuusta joulukuulle samaan tahtiin energiakulutuksen kanssa. Tuotanto pysyy ylhäällä alkukevääseen ja painuu alemmas lämpimämpien säiden seurauksena. Svensk Energin ”Elåret 2015” on selvitys vuosien 2006–2015 luvuista.

Lähialueilla riittää sähkö kaikkien tarpeisiin

Suomi on osa pohjoismaisia sähkömarkkinoita, mikä tekee mahdolliseksi edullisen sähköntuonnin naapurimaista. Siirtoyhteydet riittävät hyvin kattamaan sähkön huippukysynnän ja oman tuotannon eron selviää Pöyryn vuonna 2015 tekemästä raportista ”Suomen sähkötehon riittävyys ja kapasiteettirakenteen kehitys vuoteen 2030”. Ja vaikka Pohjoismainen sähkö takkuilisikin, niin sähköä virtaa edelleen tarvittaessa myös venäjältä. Tällä hetkellä tuotantokapasiteetti ylittää sähkön huippukysynnän kaikilla Suomen lähialueilla, joista sähköä tuodaan Suomeen.

-       Tuulivoiman lisärakentaminen parantaa Suomen omavaraisuutta energiantuotannossa. Pohjoismaisen sähkömarkkinan yhdentyminen jatkuu ja siirtoyhteydet riittävät mainiosti tasaamaan kulutushuippuja myös jatkossa. On täysin liioiteltua väittää, että Suomesta loppuu energia tai suomalaiset jäisivät pakkasella ilman sähköä, kiteyttää Savolainen.

Lisätietoja:

Seppo Savolainen, hallituksen puheenjohtaja, Megatuuli, puh. 040 744 5510
Heikki Peltomaa, toimitusjohtaja, wpd Finland, puh. 040 679 7563