Ääni vähenee, vaikka tehot nousevat

Lännen Medioiden toimittaja Henripekka Kallio kirjoitti 14. maaliskuuta kuinka tuulivoimaloiden valmistajat ovat pystyneet painamaan voimaloiden melutasoa alaspäin uuden teknologian avulla. Viime vuosien hyvä kehitys on jäänyt tuulivoiman meluhaittoja koskevan keskustelun katveeseen.

Toisin kuin voisi kuvitella, voimaloiden koon kasvaminen ei ole lisännyt melua. Tämä johtuu siitä, että suuret voimalat ovat aiempaa tehokkaampia, ja niiden roottoreiden pyörimisnopeutta on voitu alentaa aiempiin pienempiin voimaloihin verrattuna. Nordexin Jukka Aalto kertoo, että roottorikoon kasvattaminen on alentanut ääntä viimeiset noin viisi vuotta.

-  En ole enää yhtään huolissani ääniasioissa. Kyse on teknologian kehittymisestä. Se on ollut nopeaa, Voimaa Tuulesta yhtiöryhmän puhemies ja Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen kommentoi.

Kallio avaa artikkelissaan myös tuulivoimapuiston melumallinnoksen, josta selviää, että pienillä desibelimuutoksilla on ratkaiseva vaikutus melutason etäisyysalueeseen.

Lue lisää