Pidempi uusiutuvan energian tuki on veronmaksajille edullisempi

Talouselämän toimittaja Matti Kankare kirjoitti 12. toukokuuta (18/2017) siitä, miten Suomessa uusiutuvan energian tukimekanismista käydään kovaa keskustelua. Alan toimijoilla on tukimekanismista eri näkemyksiä. Esimerkiksi Fortum kannattaa lyhyttä 8–10 vuoden tukiaikaa. Tuulivoiman tuottajilla näkemys tukiajasta on kuitenkin toinen. Voimaa tuulesta -ryhmän puhemies ja Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolaisen mukaan vähiten veronmaksajien rahaa kuluu tukimekanismiin, jos tukiaika on 20 vuotta.

– Pidempi aikajänne alentaa selvästi sijoittajien ja rahoittajien tuottovaatimuksia, Savolainen sanoo.

Voimaa tuulesta -ryhmän tekemien esimerkkilaskelmien mukaan 12 vuoden tukiaikana valtion tuki nousisi keskimäärin 22,4 euroon megawattitunnilta, mutta 20 vuoden tukiaika pudottaisi tukimäärää ja jäisi keskimäärin 6,1 euroon megawattitunnilta.

Kankareen haastatteleman uuden asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan työ- ja elinkeinoministeriö aloittaa uuden uusiutuvan energian tuotantotukea koskevan lain valmistelun vasta tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaittaselvityksen jälkeen.

Tiilikainen toteaa artikkelissa haluavansa tutustua rauhassa uusiutuvan energiaan tukimekanismimalleihin.

– Järjestelmän tulee olla veronmaksajille mahdollisimman edullinen, ministeri Tiilikainen sanoo.