Tuulisähköyhtiöt haluaisivat valtion takausta

Toimittaja Jouko Kyytsönen kirjoitti 18.11.2018 Maaseudun Tulevaisuudessa Voimaa Tuulesta -yhteenliittymän valtion takausta koskevasta ehdotuksesta. Yhdeksän yhteenliittymään kuuluvaa tuulivoimayhtiötä ehdottaa, että valtio ryhtyisi myöntämään tuulisähkön ostajille valtion takauksia tukien sijaan.

Takaus koskisi tilannetta, jossa sähkön ostaja ajautuisi maksukyvyttömäksi pitkäaikaisen sähkösopimuksen sopimusaikana. Valtio takaisi tällöin sähkön myyjälle sähköstä sovitun hinnan ja markkinahinnan välisen erotuksen.

Voimaa Tuulesta -yhteenliittymän puhemies ja Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen kertoo, etteivät tuulivoiman rahoittajat voi luottaa siihen, että suuretkaan yhtiöt Suomessa pystyisivät Googlen ja Ikean kaltaisiin pitkäaikaisiin sähkösopimuksiin tuulivoimayhtiöiden kanssa. ”Takauksella tuulivoiman rakentajien rahoituskustannus alenee, sähkö halpenee ja riski valtiolle olisi varsin pieni”, Savolainen sanoo.

”Mikäli tarkoituksena on taata vain hintariskiä, eikä itse lainaa, järjestely vaikuttaa saman sukuiselta kuin preemiojärjestelmä. Voidaan kuitenkin tulkita, että tuensaaja vaihtuisi tässä käytännössä pankiksi, jonka riski pienenee. Tämä ei välttämättä ole järkevää tai perusteltua”, ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriöstä toteaa ehdotuksesta.

Lue lisää