Toimittaja Kyösti Jurvelin kirjoitti 28.9.2020 Kauppalehteen siitä, kuinka valitusrumba viivästyttää miljardiluokan tuulivoimainvestointeja.
Tuulivoimahankkeet ovat jumittuneet valituskierteeseen. Valituskierre alkaa tyypillisesti kunnanvaltuustojen hyväksyttyä tuulivoimakaavan.
Alkuvuonna tällaisia hankkeita oli 44 tuulipuistoa, joissa olisi noin 700 tuulivoimalaa. Yhden tuulivoimalan keskimääräinen investointi on noin 5 miljoonaa euroa. Tällöin kyse on noin 3,5 miljardin investoinneista.
Alalla arvioidaan, että hankkeista valtaosa, arviolta 60–90 prosenttia, on valituskierteessä, joten noin kahden–kolmen miljardin investoinnit seisovat oikeuskäsittelyiden seurauksena.
”Periaatteessa luvitus on yksinkertainen asia. Päätöksiä, joista voidaan valittaa on kuitenkin paljon, ja oikeusasteita on useita, ja käsittelyajat ovat pitkiä. Valituksissa pitäisi puuttua mahdollisiin laittomuuksiin, mutta usein valituksilla tähdätään vain hankkeiden viivästyttämiseen”, sanoo tuulivoimayhtiö ABO Windin toimitusjohtaja Aapo Koivuniemi.
Yhtiöllä on rakenteilla vajaat 50 tuulivoimalaa.
Valituslista pitkä kuin nälkävuodet
ABO Wind törmäsi valitusrumbaan muun muassa Pihtiputaan-hankkeessaan. Pihtiputaan kunnanvaltuusto hyväksyi tuulivoimakaavan lokakuussa 2015. Noin viiden vuoden oikeuskäsittelyjen jälkeen hankkeen rakentaminen on aloitettu nyt vuonna 2020.
”ABO Windin Pihtiputaan hankkeessa kaikki valitukset on tehty suurin piirtein samoin perustein, ja yhtiö on voittanut oikeudessa kaikilla kerroilla”, Koivuniemi kertoo.
Mistä Pihtiputaalla on sitten valitettu? Lista on pitkä: kaavan hyväksymispäätöksestä, rakennusluvista, ympäristöluvasta, tietoimituksesta, sähköaseman rakennusluvan jatkoajasta, kaapelisijoituspäätöksestä ja rakennuslupien muutoksesta. Valituksista osa eteni korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
”Monilla luvilla, kuten rakennusluvilla, on määräajat. Jatkolupia voi saada, mutta niistäkin voi valittaa. Päästään ikiliikkujatyyppiseen tilanteeseen”, Koivuniemi kuvaa valitusten noidankehää.
Kun hanke venyi, myös voimalatyypit menivät uusiksi, kun tekniikka ajoi alkuperäislaitosten ohi.
”Valitukset nostavat kustannuksia, yksistään Pihtiputaalla puhutaan useiden satojen tuhansien eurojen paukusta. Kustannuksista saimme lopulta takaisin kolme tuhatta euroa”, Koivuniemi kertoo.
Hallinto-oikeuksiin lisää tuulivoimaspesialisteja
Tuulivoimaa kaavoitetaan tällä hetkellä niin paljon, että niihin liittyvät valitukset ovat ruuhkauttaneet hallinto-oikeudet. Valituksilla on lailliset perusteet, ja ne ovat luonnollinen osa rakentamisprosessia.
”Alan kannalta on oleellista, että hallinto-oikeuksiin saataisiin lisää resursseja ruuhkien purkamiseen”, sanoo Suomen tuulivoimayhdistyksen viestintäpäällikkö Anna Tiihonen.
Koivunimen mukaan jokaiseen hallinto-oikeuteen ei tarvitsisi lisäresurssina kuin muutaman pääasiassa tuulivoimavalituksiin erikoistuvan käsittelijän.
”Erityisesti resursseja tarvitaan Vaasan ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeuksiin, koska niiden alueilla rakennetaan eniten tuulivoimaa”, Koivuniemi toteaa.
Hän muistuttaa, että rakennusvaiheessa tuulivoimapuistot ovat merkittäviä alueellisia työllistäjiä. Kun puistot valmistuvat, ne raksuttavat kunnille kiinteistöverotuottoja.
”Koronan hidastamassa taloudessa tuulivoimahankkeet ovat erittäin tärkeitä. Nyt nopeat oikeusprosessit ovat erittäin tarpeellisia”, Koivuniemi toteaa.
EK:n vuoden 2020 investointitiedustelun mukaan teollisuuden kiinteiden investointien arvo on noin 4,5 miljardia euro. Tuulivoimainvestoinnit ovat noin 1,0–1,5 miljardia euroa. Tällöin tuulivoiman osuus kaikista kiinteistä teollisista investoinneista olisi jo noin 25 prosenttia.
Fakta: Miljardien eurojen viivästykset
Suomessa on kaavavaiheessa hyväksyttyjä tuulivoimahankkeita nyt noin 3,5 miljardin euron arvosta.
Näistä hankkeista valtaosa, arviolta 60–90 prosenttia on valituskierteessä, joten noin 2–3 miljardin investoinnit seisovat oikeuskäsittelyiden seurauksesta.
Tuulivoimahankkeiden luvituksen kokonaiskesto valituksineen on venynyt nykyisin 5–7 vuoden pituiseksi, joka on johtanut siihen, että merkittävä osa kaavoista on jo lainvoimaiseksi tullessaan vanhentuneita.