Kannattaako tuulivoima ilman tukia?

Seppo Savolainen, Megatuuli Oy:n hallituksen puheenjohtaja, kertoi MTV:n Huomenta Suomessa miksi tuulivoimaan kannattaa panostaa ja kuinka Voimaa tuulesta -yhteisö haluaa investoida Suomeen yli miljardi euroa.

”Tuulivoima on erinomainen investointikohde, koska Suomessa on erinomaiset tuuliolosuhteet”, Megatuuli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen toteaa haastattelussa.

Suomi on harvaanasuttu, pinta-alaltaan suuri maa, jossa on stabiili, toimiva yhteiskunta. Tuulivoima tarkoittaa tasaista, pitkää tuottoa, minkä takia se on maailmallakin suosittu investointikohde.

Investoinnit uusiutuvaan energiaan ovat kasvaneet viime vuosina räjähdysmäisesti maailmalla. Eniten tuulivoimaan investoidaan tällä hetkellä Kiinassa. Johtavia maita Euroopassa ovat Saksa ja Tanska. Suomessakin tuulivoimaa on mahdollista lisätä merkittävästi. Suomen Tuulivoimayhdistys on esittänyt, että Suomessa olisi potentiaalia noin 20 miljardin investoinneille. Pelkästään Savolaisen edustamalla kuuden tuulivoimayhtiön Voimaa Tuulesta -ryhmällä on jo yli miljardin euron edestä valmiita hankkeita odottamassa toteuttamista.

”Meidän ryhmämme tarkoitus on vuoteen 2020 mennessä investoida miljardi euroa. Sillä saataisiin 2,7 TWh sähköä, joka vastaa vähän enemmän kuin Espoon kulutus. Samalla sillä saataisiin korvattua noin 15 % Suomen tuontienergiasta”, Savolainen sanoo.

Lisäksi tällaisella investoinnilla on työllistäviä vaikutuksia. Teknologiateollisuus on arvioinut, että seurauksena olisi noin 7 000 henkilötyövuotta.

Tuulivoiman kannattavuus on Savolaisen mukaan hyvä. Savolainen viittaa verrokkimaassa Ruotsissa tehtyyn energiatutkimuslaitos Elforskin (2014) tutkimukseen, joka osoittaa, että maatuulivoima on yksi tehokkaimmista tavoista tuottaa energiaa.

”Siellä maatuulivoima on yhtä tehokasta kuin vesi- ja hiilivoima. Eli nämä kolme kilpailevat Ruotsissa keskenään,” Savolainen sanoo. ”Olettaisin, että tilanne on aika lähellä tilannetta Suomessa, eli maatuulivoima on itse asiassa yksi kilpailukykyisimmistä sähköntuotannon muodoista ja tämä teknologinen kehitys on tapahtunut ihan vasta kolmen vuoden sisällä.”

Lähetyksessä keskusteltiin myös tuulivoiman mahdollisista meluhaitoista ja vaikutuksista ihmisten ja eläinten terveyteen.

”Tuulivoimaloita on ollut nyt käytössä toistakymmentä vuotta. Maailmassa on jo lähes 300 000 tuulivoimalaa ja niiden läheisyydessä asuu tuhansia ihmisiä, eli tutkimustietoa on valtavan paljon saatavilla siitä, minkälaisia vaikutuksia tuulivoimalla on ihmisiin ja eläimiin”, Savolainen toteaa.

Katso koko haastattelu: http://www.katsomo.fi/#!/jakso/600103?toista

Haastattelu MTV Huomenta Suomessa 25.4.2016