Tuulivoimatuki putoaa, mutta kuinka paljon?

Voimaa Tuulesta -koalition edustaja Seppo Savolaiselle uusiutuvan energian kilpailutus sopii, mutta tukea ei saa lopettaa.

On myös teollisuuden kilpailukyvyn kannalta hyvä, että sähkön hinta pysyy matalana, mutta uuteen sähköntuotantoon investoidaan suunnitelmallisesti. Siksi tällainen kilpailutettu teknologianeutraali tukimekanismi lienee se ainoa "markkinaehtoinen malli" ylipäätään.

Savolainen ymmärtää hyvin, että vastaavaan takuuhintaan ei ole uudessa järjestelmässä mahdollisuuksia.

”Ruotsissa Elforskin vuonna 2014 tekemässä selvityksessä puhutaan jo 50–60 euron megawattitunnin tasosta, jolla tuotantokustannukset saadaan kustannettua. Me olemme laskeneet, että jos nyt valtio kilpailuttaisi uusiutuvan energian hankkeita, pystyisimme tekemään tuulisähköä 65 euron megawattituntihinnalla.”

Savolaisen laskelma perustuu siihen, että hänen edustamansa ryhmä alkaisi toteuttaa vuoteen 2020 mennessä – viidessä vuodessa – noin miljardin euron tuulivoimalainvestointeja.

Lue koko juttu Talouselämä 20/2016