Suomesta tulee tuulivoima maa

Ivan Puopolo haastatteli 6.3.2019 Huomenta Suomessa Voimaa Tuulesta -yhteenliittymän puhemiestä Seppo Savolaista sekä Aalto yliopiston teknillisen fysiikan professoria Peter Lundia tuulivoiman tulevaisuudesta Suomessa. Tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on tällä hetkellä noin 7 prosenttia, mutta tavoitteena on kasvattaa osuus noin 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Peter Lund kertoo Suomen olosuhteiden olevan otolliset tuulivoimalle. Tuulivoiman lisääntyessä sähkönhinta laskee.

”Tuulivoima on tällä hetkellä halvin sähköntuotantomuoto. Kun tuulee paljon ja tuulella ei ole mitään polttoainehintaa, se työntää kalliimmat sähköntuotantomuodot pois markkinoilta. Tätä kautta hinta tippuu”, Lund sanoo.

Tuulivoimaloita on tällä hetkellä Suomessa noin 1 000 ja kaavoitettuna on noin kolminkertainen määrä. Niiden toteutuessa 30 prosentin osuus sähköntuotannosta saavutettaisiin ja tällöin sähköä riittäisi vientiinkin. 

”Suomi on Euroopan mittakaavassa tuulivoiman Eldorado siinä mielessä, että täällä on erinomaiset tuuliolosuhteet ja maa on suhteellisen harvaan asuttua”, Savolainen sanoo.

”Suomihan on yksi Euroopan harvimmin asuttu maa. Jos vertaa meitä esimerkiksi Tanskaan, niin Tanska on suunnilleen Uudenmaan kokoinen alue ja heillä on 2-3 kertaa enemmän tuulivoimaa kuin meillä. Meillä on paljon tilaa täällä”, Lund jatkaa.

Katso Huomenta Suomen haastattelut täältä ja täältä.