TUULIVOIMA ON HYÖDYLLISTÄ KUNTATALOUDELLE

Toimittaja Sami Koljonen kirjoitti 17.3.2019 Forssan Lehdessä tuulivoimaloiden tuomista hyödyistä kunnille. Kunnille tuulivoimalat ovat taloudellisesti erittäin kannattavia. Esimerkiksi Jokioisten kunnassa sijaitsevasta Tyrinselän tuulivoimapuistosta ei ole syntynyt lainkaan kuluja kunnalle, päinvastoin.

 ”Tuotto on ollut Tyrinselästä odotetun kaltainen meille, vähän yli 100 000 euroa vuodessa kiinteistöverona”, Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä kertoo.

 Tällä hetkellä Tyrinselällä on toiminnassa neljä tuulivoimalaa ja rakenteilla lähialueille on uusia tuulivoimaloita. Uudet voimalat rakentuvat täysin ilman valtion taloudellista tukea markkinaehtoisesti.

”Suurin osa on pankkirahaa. Tyrinselän koko alueen on tarkoitus pystyä toimimaan tulevaisuudessa itsenäisesti”, kertoo Megatuuli Oy:n Tyrinselän tuulivoimapuiston projektipäällikkö Markku Kortteisto.

 Jokioisten puolella sijaitsevat voimalat ovat tuottaneet sähköä yhteensä noin 45 000 megawattituntia vuodessa, reilu 11 000 megawattituntia per voimala.

 ”Kaikki on toiminut Jokioisilla odotusten mukaan, eikä yllätyksiä ole tullut. Sähköä on tullut kuten arvioimmekin, eikä ympäristöön ole tullut vahinkoa,” Kortteisto jatkaa.

 Tuulivoimayhtiö Abo Windin maajohtaja Aapo Koivuniemi kertoo, että jatkuvasti yhä useampi tuulivoimahanke toteutetaan ilman valtion tukea. Osassa projekteissa on taustalla jättiläisyhtiöitä.

 ”Esimerkiksi Google on taannut useamman hankkeen. He haluavat sähköä kiinteällä hinnalla useammaksi vuodeksi. Se on aika riskitön tapa, josta hyötyy sekä Google että tuulivoimayhtiö” Koivuniemi kertoo.

 ”Tuulivoimahan on sinällään edullista. Jos vain saa rahoituksen rakentamiseen, tuulivoima voi toimia omalla tuotollaan”, Koivumäki jatkaa.

Lue lisää