HÄMEESEEN NOUSEE TUULIVOIMALOITA ILMAN TUKEA

Meri Vilen kirjoitti Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä 21.3.2019 tuulivoimayhtiö Megatuulen Jokioisten Tyrinselälle rakentamista neljästä tuulivoimalasta. Voimalat ovat Suomen parhaiten tuottavia tuulivoimaloita.

 ”Paikka on oivallinen ja voimalatyyppi on toimiva. Aerodynamiikka sekä muut palaset ovat loksahtaneet paikoilleen näiden voimaloiden kohdalla. Hyötysuhde on erittäin hyvä”, kertoo projektijohtaja Marko Sihvonen.

 Yhteensä 1 300 hehtaaria vuokramaata käsittävälle alueelle ollaan rakentamassa lisää tuulivoimaloita. Tyrinselän toisen vaiheen tuulivoimalat ovat saaneet rakennusluvat.Uusien voimaloiden teho on yli neljä megawattia. Jo toiminnassa olevat neljä voimalaa ovat kolmen megawatin voimaloita.

 Neljän uuden voimalan on määrä käynnistyä vuonna 2020. Investoinnin kokonaisarvo on 18–19 miljoonaa euroa. Investointi toteutetaan markkinaehtoisesti. Megatuuli etsii parhaillaan yrityksiä, jotka haluavat ostaa tuulisähköä pitkäaikaisilla tuotantosopimuksilla (PPA) suoraan yhtiöltä.

 Jokioisten kunnalle tuulipuisto on ollut kaikin puolin positiivinen asia.

 ”Keskimääräinen tuulivoimala tuo kunnalle noin 22 000 euroa vuotuisina verotuottoina. Tyrinselän neljästä voimalasta saimme viime vuonna 120 000 euroa”, kertoo kunnanjohtaja Jarmo Määttä.

Kunnanjohtaja kertoo lukujen yllättäneen hänet monella tapaa. Laskelmien mukaan tuulivoima on varsin varteenotettava vaihtoehto ydin­voimalle.

 ”Yhtiöt ovat hyvin kiinnostuneita Suomen tuulivoima-alan kehittämisestä. Voimaa Tuulesta-yhteenliittymän yhtiöt ovat valmiita investoimaan yli 4 miljardia euroa uuteen tuulivoimaan Suomessa”, kertoo Abo Windin maajohtaja Aapo Koivuniemi.

 Lue lisää